Förskolan(arkivbild)
Förskolan(arkivbild) Foto: Pontus Lundahl/TT

Stor lärarbrist i Västmanland

1:16 min

Det fattas lärare på alla stadier i skolan. I Skolverkets nya prognos pekas särskilt Västmanland ut som ett län med särskilt hög lärarbrist.

Bristen på lärare har varit stor i många år och det blir inte bättre. I dag kom Skolverkets nya prognos för hur många lärare som kommer att behöva rekryteras fram till 2031. Det handlar om 4 500 lärare.

De närmaste fem åren behöver skolor och förskolor rekrytera motsvarande 77 000 heltidstjänster i hela landet. Det är 7 000 fler än den tidigare prognosen, från 2015.

I siffrorna ingår lärare på alla nivåer, från förskollärare upp till komvux.

– Fler behöver utbilda sig. Vi behöver satsa på skolan och lärare. Och se hur man kan skapa bättre förutsättningar för lärare. Men inte minst behöver vi öka attraktionskraften och tala om att de flesta lärare trivs med sitt yrke och undervisningen. 9 av 10 lärare trivs med sitt jobb, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista