"Vi skulle hellre ha en enklare och billigare lägenhet", säger paret Amin som inte bryr sig om de dyra materialvalen i lägenheten.
1 av 2
"Vi skulle gärna ha en enklare och billigare lägenhet", säger paret Amin som inte bryr sig om de dyra materialvalen i den nyproducerade trean. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio
Det är julstämning hemma hos familjen Amin som vill ge sina tre barn svenska traditioner.
2 av 2
Det är julstämning hemma hos familjen Amin som vill ge sina tre barn svenska traditioner. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio

Familjen sitter fast i dyr hyresrätt

2:34 min

Det är brist på billigare hyresrätter i Västerås - något som gör att en del personer tvingas bo i lägenheter som de knappt har råd med.

Familjen Amin flyttade i somras in i en normalstor trea på Nordanby Äng hos kommunala bostadsbolaget Mimer. Den kostar nästan 11 500 kr i månaden men de fick ingen annan bostad och tänkte att det skulle vara tillfälligt. Nu lyckas de inte byta lägenheten och känner att de sitter fast.

– Det är väldigt hög hyra och det blir lite pengar kvar till mat och barnen, säger pappa Amin.

Familjen har som många nyanlända så kallad etableringsersättning via Försäkringskassan, då man går ett program via Arbetsförmedlingen för att komma i jobb. Det är en blygsam ersättning som ska räcka till både hyra och alla andra utgifter.

Sedan tre månader har de en bytesannons ute på Mimers hemsida för direktbyte men har inte fått ett enda svar.

De är inte ensamma om sin situation. På samma sida ligger många andra annonser där människor försöker byta lägenheter med hög hyra till billigare i samma storlek. Alternativet är att börja om i bostadskön och vänta åratal på en annan lägenhet.

Mamma Amin säger att man också försökt hitta lägenhet via privata värdar.

– Men de kräver att man har fast jobb och det har vi inte än.

(Familjen Amin heter egentligen något annat men vill vara anonyma av rädsla för regimen i hemlandet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista