Rektor Ragnar Larsson samt eleverna Wilma Saaw och Ida Eklund är alla nöjda med de ombyggda duscharna i Karlbergshallen i Köping.
1 av 2
Rektor Ragnar Larsson samt eleverna Wilma Saaw och Ida Eklund är alla nöjda med de ombyggda duscharna i Karlbergshallen i Köping. Foto: Sveriges Radio
Helen Vestman, rektor vid Risbroskolan i Fagersta, ser fram emot "blyg-duschar" i idrottshallen nästa år.
2 av 2
Helen Vestman, rektor vid Risbroskolan i Fagersta, ser fram emot "blyg-duschar" i idrottshallen nästa år. Foto: Sveriges Radio

Allt fler högstadieelever i Köping duschar efter idrotten

2:00 min

Efter Sveriges Radios granskning av högstadieelevernas duschvanor för ett år sedan, har duscharna i Karlbergshallen i Köping byggts om.

– Politikerna tog till sig av kritiken och det har givit resultat i form av mellanväggar och insynsskydd till duscharna. Jag är väldigt glad över att man äntligen lyssnat på eleverna i denna fråga, säger Ragnar Larsson, rektor på Karlbergsskolan i Köping.

Även eleverna Wilma Saaw och Ida Eklund är nöjda och ser inte duschandet som ett problem sedan duscharna fått väggar. 

Det är flera högstadieskolor i länet och landet som har ändrat sina duschutrymmen för att elever ska vilja duscha efter idrottslektionerna. Det visar den stickprovsundersökning som Sveriges Radio gjort ett år efter granskningen av skolduschar, där det kom fram att sex av tio elever inte ville duscha i skolan för att de kände sig otrygga eller att det var smutsigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".