Anette Jansson ä kundcenterchef på Mimer.
Anette Jansson är kundcenterchef på Mimer. Foto: Helena Lund

1 100 sökande till trea på Vallby

3:34 min

De allra mest populära lägenheterna hos Mimer är numera tvåor och treor i ytterområden. Nu bygger man enklare lägenheter med lägre hyror för att möta efterfrågan.

– Allra längst kötider och flest sökande har vi till våra billigare lägenheter på till exempel Bäckby, säger Anette Jansson, kundcenterchef på Västerås kommunala bostadsbolag Mimer.

Då P4 Västmanland gick in och tittade på lediga lägenheter på Mimers hemsida kunde vi se att det var över 1 100 sökande till en trea på Vallby med drygt 7 000 kronor i hyra.

En nyproducerad trea på Nordanby Äng som kostade nära 9 500 kronor hade däremot drygt 100 sökande.

Anette Jansson säger att det också är svårt att lyckas byta till sig en billigare lägenhet via direktbyte hos Mimer om man har en högre hyra.

På Kuncentret träffar man ofta hyresgäster som känner att de har en för dyr bostad

– Absolut, vi träffar många som är i den situationen.

Mimer har nu tre projekt i Västerås där man bygger enklare och mindre hyresrätter med så kallat investeringsstöd från staten, och som ska ha lägre hyror.

De tittar också på möjligheter att få till mer rörlighet bland de egna hyresgästerna för att få fram billigare lägenheter till dem som behöver.

– I andra städer har man till exempel erbjudit hjälp med flytten till framför allt äldre som gärna skulle bo i en mer tillgänglig men dyrare bostad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".