Mikael Källqvist, vd på Bostads AB Mimer och Svein Erik Lilleland, vd på D. Carnegie & co.
Mikael Källqvist, vd på Bostads AB Mimer och Svein Erik Lilleland, vd på D. Carnegie & co. Foto: Madeleine Rapp/Sveriges Radio.

D. Carnegie svarar på kritiken från Hyresgästföreningen

3:23 min

Idag höll det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås en presskonferens tillsammans med D. Carnegie & co, som kritiserats hårt av Hyresgästföreningen.

D. Carnegie & co ska, om kommunfullmäktige säger ja, köpa sammanlagt 749 lägenheter på Skallberget och Bäckby av det kommunala bostadsbolaget Mimer.

Hyresgästföreningen har riktat kraftig kritik mot D.Carnegie & co, man menar att bolagets affärsidé är att renovera lägenheter när hyresgäster flyttar ut och därefter rusta upp dem och höja hyrorna kraftigt.

Hyrorna höjs alltså inte för de som redan bor där nu, men för de som sedan flyttar in. Hyresgästföreningen menar också att underhållet släpar efter på de lägenheter som inte är renoverade.

Men Svein Erik Lilleland, vd på D. Carnegie & co, håller inte med.

– Vi gör ett normalt underhåll i alla våra lägenheter, både renoverade och icke renoverade.

– När det gäller våra renoveringsprocesser så är det riktigt att det inte är någon som tvingas ut från lägenheterna. När en hyresägst flyttar ut så renoverar vi den.

Innebär det en högre hyra?

– Ja, normalt innebär det det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista