Rockmusikern Kjell höglund tillsammans med hustrun Clary Höglund på bankiren
1 av 2
Kjell Höglund tillsammans med hustrun Clary Höglund. Foto: Filip Jacobson / Sveriges Radio
Kjell Höglund på Bankiren. Foto: Magnus Thorén/Sveriges Radio
2 av 2
Kjell Höglund på Bankiren. Foto: Magnus Thorén/Sveriges Radio

Kjell Höglund om Dumhetens domstol

6:11 min

"Det är folk som uttalar sig om sånt de inte vet vad det är", säger rockikonen om nya låten, Dumhetens domstol.

Hör när reporter Filip Jacobson träffade Kjell Höglund och frun Clary över ett glas vitt vin, på stamhaket i Västerås.

Det är inte helt ovanligt att en del konstnärer, musiker eller författare uppmärksammas och - kanske allra främst - älskas, först efter sin död. Tänk Van Gogh, Kafka eller för den delen, Edith Södergran.

Att de tre föregående var människor, ja där stannar kanske likheterna med den ännu levande Kjell Höglund. En musiker som "knappt vet hur man tar ett G-ackord" men som genom åren kommit att älskas och förnyas genom nya generationer. "Klubb-Höglund", på Södermalm i Stockholm, är något som ofta nämns, ett månadsatligt evenemang som uteslutande spelar Kjells gamla låtar och som enligt uppgifter, på grund av intresset, tvingats flytta till större lokaler. Och nästa år släpps två album där hans musik tolkas på nytt.

Kjell Höglund själv, han har däremot varit tydlig med att det inte skulle bli något efter att det senaste albumet Pandoras ask släpptes 2006. "En låt är slut när en låt är slut", sade han bland annat 2015 i P4-dokumentären "Ett liv är kort".

Därför var vi nog några som ryckte lite på ögonbrynen när det för två veckor sedan, relativt okommenterat, dök upp nytt material på flera strömningssajter. "Om detta var en skiva skulle den beskrivas som hans mest politiska någonsin", skrev Jack Hildén häromdagen i Aftonbladet.

P4 Västmanland träffade den i dag 72-årige Kjell för att prata om julen, den nya musiken och om att vara färdig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista