Barn leker
Två anonym orosanmälningar gjordes om barnen. Foto: Pontus Lundahl/TT. (Arkivbild.)

Barn i familjehem utsatta för övergrepp

0:59 min

Socialtjänsten i Hallstahammar har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att ha upptäckt att barn som varit placerade i familjehem utsatts för övergrepp.

I början av augusti i år polisanmälde socialtjänsten i Hallstahammar ett familjehem där kommunen haft flera syskon placerade.

Anmälan gäller upprepade fall av fysiska och psykiska övergrepp och följer efter enskilda samtal med barnen som börjat berätta om upplevelserna efter att ha flyttat till ett nytt familjehem.

Socialtjänstens utredning visar sedan att två anonyma orosanmälningar gjorts till kommunen. Ingen av dessa bedömdes som tillräckligt allvarliga för att agera omedelbart.

Den första anmälan gjordes redan under våren och lades åt sidan utan kontakt med barnen.

Det framgår också att den familj barnen placerats i inte utrets innan, något som socialtjänsten nu i sin utredning pekar på som en allvarlig brist.

Socialtjänsten konstaterar även att det i flera avseenden funnits brister i den direkta kontakten med barnen samt i hur tjänstemän hanterat de två orosanmälningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".