Skogsväg i kvällsljus på våren. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Lantmäteriet: Gamla avtal om att använda grannens väg bör förnyas. Annars kan det bli problem. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Gamla avtal om vägar och brunnar försvinner

2:21 min

De gamla avtal mellan fastighetsägare om att få använda andras brunnar, vägar och liknande, som finns framför allt på landsbygden, kommer att rensas ut av Lantmäteriet efter nästa år om de inte förnyas.

Det gäller de avtal, så kallade servitut, som tecknats före den 1 juli 1968.

Fram till den sista november i år var knappt 10 procent av de drygt 15 000 äldre servituten i Västmanlands län förnyade, vilket är långt färre än vad Lantmäteriet väntat sig.

Myndigheten försöker nu få så många rättighetsinnehavare som möjligt att förnya sina avtal. Korrekta avtalsservitut gäller i princip i all evighet om inget annat avtalas. Men att inte förnya sitt avtal om tillgången till exempelvis en väg kan skapa problem för rättighetsinnehavaren.

– Det här kan ställa till en del problem och krångel för den som använder vägen. Det är därför det är viktigt att man gör en förnyelse av den här rättigheten, säger Olof Unger, fastighetsrättslig expert på Lantmäteriet. 

Här finns Lantmäteriets frågor och svar om förändringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista