Sofia Westergren bakade P4 Västmanlands idé om en falukorvssemla.
1 av 3
Falukorvssemlan med mandelmassa mellan skivorna, hallonsylt som "ketchup" och mos av grädde och vaniljkräm. "Svartpepparen" på moset är kardemumma. Foto: Sofia Westergren/Strömsholms marketenteri.
Falukorvssemlan kanske kan locka någon?
2 av 3
Falukorvssemlan kanske kan locka någon? Foto: Bildmontage: Sofia Westergren och BERTIL ERICSON / TT
Falukorvssemlan är nygräddad.
3 av 3
Falukorvssemlan är nygräddad. Foto: Sofia Westergren/Strömsholms marketenteri.

Nu är den klar: Sofia i Strömsholm bakade P4 Västmanlands falukorvssemla

2:37 min

Om semlor kan göras i nachoversion borde de också kunna göras i form av en annan älsklingsrätt: ugnsstekt falukorv med mos!

Tanken att göra semlor i nya, kreativa versioner är inte ny. En färsk bild av en ny variant, där nachochipsliknande trianglar av semlebulle dippas i vispgrädde och mandelmassa, satte igång fantasin på Morgon i P4 Västmanlands programledare Lotta och vips var idén falukorvssemla född.

– Ugnsbakad falukorv med potatismos. Tänk dig den i semmeltappning!

Det kunde ha slutat där, men då hörde bagaren och konditorn Sofia Westergren av sig till P4 Västmanland och berättade att hon just stått och funderat på semlor och nappat på idén.

– Jag kan göra ett försök, så får vi se om vi kommer sälja den eller om det bara blir en rolig jippogrej, sa Sofia Westergren strax före klockan nio.

Ett par timmar senare är falukorvssemlan klar - och resultatet är förbluffande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista