FOTO: Sofie Lind/Sveriges Radio
Mer fokus på arbete mot prostitution har gjort att fler brottsoffer upptäckts i Västmanland. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio

Mer fokus på arbete mot prostitution i Västmanland

2:12 min

Det har blivit fler utredningar om prostitution och människohandel och man har hittat fler brottsoffer i Västmanland under det senaste året.

Det är också ett år sedan man inrättade en koordinator i regionen, med spetskompetens på området. Sedan i maj är det Anna Runesson som arbetar med det här. 

– Sammantaget har det hänt väldigt mycket det här året som gör att den här frågan har lyfts upp och att man har hittat många fler brottsoffer. Dels är det ju att jag har fått det här riktade uppdraget och att det finns en person att ringa. Dels tror jag också det beror på polisgruppen som tillsattes 2016 med uppdraget att alla människohandelsärenden ska ligga på dem, säger Anna Runesson.

Både polisen och Migrationsverket har också hållit internutbildningar om människohandel.

Anna Runessons uppdrag drivs i projektform och har finansiering för ytterligare ett år framåt. Vad som händer sedan är inte klart. 

I uppdraget ingår också att arbeta förebyggande för att minska efterfrågan på sexköp. Statistiskt sett är sexköp vanligare bland män som konsumerar mycket pornografi. Och snittåldern när pojkar börjar konsumera porr har sjunkit på senare år. 

– Det här sambandet mellan att titta mycket på grov porr och att köpa sex är någonting som jag nämner när jag är ute och föreläser. Och snittåldern för att börja titta på porr är faktiskt bara elva och ett halvt år för pojkar. Det behöver alla veta. Mammor, pappor och skolor behöver veta det, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista