Nu får även kommunalråd vara föräldralediga

2:15 min

Från årsskiftet kan även heltidsanställda politiker vara föräldralediga, något som välkomnas av kommunalrådet och nyblivna fyrabarnspappan Marino Wallsten i Fagersta.

Det är den nya Kommunallagen som ger kommunal- och landstingsråd samma möjlighet till föräldraledigt och sjukledigt som andra anställda inom kommun och landsting. 

– Det är en fantastisk lagändring som nu är på plats. Det har ju varit ett förlegat system som varit utformat för att passa gubbar i ej barnaproducerande ålder, säger Marino Wallsten som själv inte vill missa den nya möjligheten till föräldraledigt.

– Absolut inte. Det här är jätteviktigt. Det är bra att två föräldrar är med och delar på ansvaret. 

Kommunallagen har tidigare saknat regler för heltidspolitikers ledighet. Men behovet har ändå funnits, säger förbundsjurist Helena Linde på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Ganska många röster ute i landet har önskat en förändring, och det är just om unga förtroendevalda som ser ett behov av ett jämställt föräldraskap.

På sikt kan de nya reglerna leda till att fler unga vill ta på sig tunga politiska uppdrag, tror SKL:s förbundsjurist Helena Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.