Marino Wallsten kommunalråd och nybliven fyrabarnspappa i Fagersta ser fram emot att få vara föräldraledig.
Marino Wallsten kommunalråd och nybliven fyrabarnspappa i Fagersta ser fram emot att få vara föräldraledig. Foto: Privat och Sveriges Radio.

Nu får även kommunalråd vara föräldralediga

2:15 min

Från årsskiftet kan även heltidsanställda politiker vara föräldralediga, något som välkomnas av kommunalrådet och nyblivna fyrabarnspappan Marino Wallsten i Fagersta.

Det är den nya Kommunallagen som ger kommunal- och landstingsråd samma möjlighet till föräldraledigt och sjukledigt som andra anställda inom kommun och landsting. 

– Det är en fantastisk lagändring som nu är på plats. Det har ju varit ett förlegat system som varit utformat för att passa gubbar i ej barnaproducerande ålder, säger Marino Wallsten som själv inte vill missa den nya möjligheten till föräldraledigt.

– Absolut inte. Det här är jätteviktigt. Det är bra att två föräldrar är med och delar på ansvaret. 

Kommunallagen har tidigare saknat regler för heltidspolitikers ledighet. Men behovet har ändå funnits, säger förbundsjurist Helena Linde på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Ganska många röster ute i landet har önskat en förändring, och det är just om unga förtroendevalda som ser ett behov av ett jämställt föräldraskap.

På sikt kan de nya reglerna leda till att fler unga vill ta på sig tunga politiska uppdrag, tror SKL:s förbundsjurist Helena Linde.

Kommunallagen 4:e kapitlet

18 § Fullmäktige får besluta att en sådan förtroendevald som anges i 2 § första stycket för sina uppdrag ska få ekonomiska och andra förmåner som svarar mot de löne- och anställningsvillkor som gäller för dem som är anställda hos kommunen eller landstinget.

Fullmäktige får bestämma hur ersättare ska utses för förtroendevalda som beviljas ledighet till följd av bestämmelsen i första stycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista