Eva Pettersson och barnbarnet Vincent besöker biblioteket tidigt på morgonen.
1 av 3
Eva Pettersson och barnbarnet Vincent läser saga tidigt på morgonen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Åsa Goos, bibliotekarie och avdelningschef i Västerås, och Ulrika Von Knorring bibliotekarie på stadsdelsbiblioteket på Skiljebo i Västerås.
2 av 3
Bibliotekarierna Åsa Goos och Eva Von Knorring tycker båda att "meröppet" fungerar bra. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
På biblioteket på Skiljebo i Västerås kan besökare logga in själva.
3 av 3
På biblioteket på Skiljebo i Västerås kan besökare logga in själva. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Allt fler besöker bibblan när personalen inte är där

1:49 min

Samtidigt som biblioteket i Västerås minskar de ordinarie öppettiderna, utökar man möjligheterna till besök när personal inte är på plats.

– I början var det ovant med folk här när man kom på morgonen, men nu har man vant sig, säger bibliotekarie Ulrika Von Knorring på stadsdelsbiblioteket på Skiljebo i Västerås. 

En bra möjlighet tycker Eva Pettersson som läser tidig morgonsaga för barnbarnet Vincent.  

I hela landet har över 80 kommuner satsat på "meröppet" på bibliotek. I Västmanland är flera kommuner på gång, och i Västerås utökar man till övriga fyra stadsdelsbibliotek.

– Det är ju synd att resurserna inte utnyttjas mer, säger Åsa Goos,  bibliotekarie och avdelningschef som håller i projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".