Swedlam begärs i konkurs?

Swedlam i Skinnskatteberg kan komma att begära sig själva i konkurs för att komma undan mångmiljonbelopp för löner till alla anställda under uppsägningtiden. Företaget skulle förlora uppskattningsvis drygt tio miljoner kronor på att driva företaget de sex månader som uppsägningstiden sträcker sig. Om man istället går i konkurs blir lönefrågan statens problem i och med den statliga lönegarantin.
Genom att snabbt montera ner de maskiner som kan vara intressanta att använda i andra anläggningar som koncernen förfogar över plockar man undan det lilla som en konkursförvaltare skulle ha att försöka sälja för att få in pengar till konkursboet samtidigt som en eventuell köpare av hela anläggningen skulle tvingas till stora investeringar innan han kan köra igång. Eftersom Swedlam och Vänerply idag är skilda bolag påverkas inte heller fabriken i Otterbäcken av en konkurs i Skinnskatteberg. Det var i februari i fjol som Swedlam registrerades hos patent- och registreringeverket och är därmed att betrakta som ett eget företag om än tillhörande den kanadensiska koncernen. Ju snabbare företaget genomför det här scenariet ju mer pengar spar man.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".