en person ringer på en telefon
Carola Gunnarsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Sala är kritisk till det långa telefonavbrottet i Hedåker i Sala. Foto: Adam Ihse/TT.

Kommunalrådet i Sala rasar mot Telia efter långt telefoniavbrott

2:53 min

Det omfattande teleavbrottet i Hedåker i Sala kommun är oacceptabelt. Det skriver Carola Gunnarsson (C), kommunstyrelsens ordförande, i ett brev till Telias vd Hélène Barnekow.

Som P4 Västmanland rapporterat tidigare bröts telefonförbindelsen på det fasta nätet i Hedåker i Sala 29 december. Först skulle ledningen vara lagad direkt efter nyår, men det senaste beskedet från Telia är att telefonin ska vara tillbaka 5 mars.

– Det här är helt oacceptabelt. Att behöva vänta i över två månader på att få fel på den fasta telefonin åtgärdat, det är inte okej. Och det värsta är att Hedåker bara är ett exempel i vår kommun där man har blivit bortprioriterad, och såhär får det inte vara.

Carola Gunnarsson hänvisar i brevet till de många abonnenter som är äldre och känner oro eftersom de inte har möjlighet att komma i kontakt med sina släktingar och vänner och heller kan nå viktiga samhällsfunktioner om något händer, exempelvis räddningstjänst, ambulans och sjukvård.

Carola Gunnarsson är kritisk till att kopparnätet har kopplats ner "utan att tillfredsställande bredbandslösningar ordnas". 

Hon skriver att "Sala kommun hade uppskattat att få information om när det sker liknande teleavbrott för att kommunen ska kunna höja sin beredskap exempelvis från räddningstjänstens sida".     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".