Christer Heldring, ombudsman på Byggnads Mälardalen.
Christer Heldring, ombudsman på Byggnads Mälardalen. Foto: Anna Mi Skoog /Sveriges Radio.

Fler oseriösa och kriminella företag i byggboomens spår

2:10 min

Det byggs i hög takt i Västerås. Men med uppsvinget för byggbranschen följer också fler oseriösa och till och med kriminella företag.

– Det kan se bedrövligt ut på en del arbetsplatser. Dålig arbetsmiljö, man utnyttjar arbetskraft framför allt från andra länder. De lever under väldigt dåliga, rent katastrofala förhållanden med dåliga boenden, säger Christer Heldring som är ombudsman vid fackförbundet Byggnads i Mälardalen. 

Det han beskriver är inte något avlägset land i tredje världen. Så här ser det ut på några av de värsta arbetsplatserna som han stöter på i sin roll som ombudsman.

Byggnads arbetar på flera sätt för att få bort de oseriösa aktörerna från branschen. Olika sektioner varnar varandra för kriminella företag som förflyttar sig över landet.

– Vi har upptäckt att det är mycket organiserad brottslighet, för det är mycket pengar det handlar om, säger han.

I Västerås finns nätverket Byggbranschen i samverkan, där även Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten finns med.

– Där sitter vi och diskuterar hur vi ska komma tillrätta med saker och ting. Det är ett steg i rätt riktning, säger Christer Heldring. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".