Montage som visar text på svenska, engelska och arabiska i Polisens medborgarundersökning.
1 av 2
Det går att välja flera språk, men inte något minoritetsspråk. Foto: Montage/Sveriges Radio.
Arto Pajuvirta kommunikatör finskt förvaltningsområde i Västerås.
2 av 2
Arto Pajuvirta kommunikatör finskt förvaltningsområde i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Flera språk i polisens enkät - men inga nationella minoritetsspråk

1:49 min

I polisens medborgarenkät på Facebook kan de som svarar välja svenska, engelska eller arabiska. Men inget av de fem nationella minoritetsspråken finns med.

– Okunskap naturligtvis och antagligen ett förbiseende från polisens sida, säger Arto Pajuvirta, kommunikatör för finskt förvaltningsområde i Västerås där det bor många sverigefinnar - en av fem nationella minoriteter. 

I hela landet finns mellan 450 000 och 600 000 sverigefinnar. Här i Västmanland bor över 40 000 sverigefinnar och 6 av 10 kommuner i länet är finskt förvaltningsområde. 

Även enskilda har reagerat på att minoritetsspråken inte finns som alternativ i polisens medborgarundersökning.

Märkligt, finska borde ha varit ett givet alternativ, skriver Sofia från Köping på polisens Facebooksida. Arto Pajuvirta på finskt förvaltningsområde Västerås håller med.

Från polisens sida är informationen knapphändig om varför man valt just dessa språk till enkäten. Ingen ansvarig finns för intervju förrän tidigast måndag, uppger polisens centrala pressavdelning. 

"Det är första gången vi prövar den här metoden (bred medborgardialog via Facebook) och vi gjorde bedömningen att svenska, engelska och arabiska är språk som täcker in en stor del av befolkningen. Dock så tar vi till oss av kritiken och ska tänka på det detta när vi gör medborgardialoger/undersökningar i framtiden", skriver kommunikatör Angelica Vallgren i ett mail. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista