Kenneth Östberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Kenneth Östberg (S) landstingsråd. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Ansvarig politiker stänger inte dörren för mer pengar till cancer-rehab

1:52 min

Patienter som drabbats av cancer vill ha mer stöd och hjälp att ta sig tillbaka efter en cancerdiagnos. Mer pengar behövs. Kenneth Östberg (S) säger att det är många som behöver pengar men stänger inte dörren.

– Om det är så att våra ansvariga tjänstemän kommer till oss och säger att här behöver vi göra en ekonomisk satsning så kommer vi såklart pröva det. Sen är det det så att det finns många patientgrupper med svårt sjuka patienter som vi måste ta omhand på ett bra sätt, säger Kenneth Östberg, regionråd med ansvar för sjukhusvård. 

Det senaste året har det hänt en del inom sjukvården i Västmanland, man har bland annat anställt en psykolog, ökat antalet fysioterapeuter och infört rehabiliteringsgrupper där bland annat kuratorer och doktorer träffas för att se över patienternas rehabiliteringsbehov. Men det behövs göras mer.

Det finns ett nationellt vårdprogram för hur cancerrehaliblitering bör gå till. Regionen har gjort en gap-analys, det betyder att de har jämfört sin verksamhet med de nationella riktlinjerna. Och det är en lång bit kvar innan de lever upp till de riktlinjerna, enligt Margareta Randén, verksamhetschef på onkologen. Det behövs mer pengar enligt henne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".