Advokat Magnus Ullman var boutredningsman.
Advokat Magnus Ullman var boutredningsman. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio

Efter mordet på oljemiljonären - förmyndaren tog över den mördades bolag och bostad

4:52 min

Arvet efter den mördade företagaren i Fagersta var 50 miljoner kronor. Förmyndaren till arvtagaren fick boutredaren entledigad, tog över moderbolaget och flyttade in i den mördades hus.

Vi fortsätter vår granskning av arvet som försvann, efter mordet på oljemiljonären i Fagersta. Nästan hela arvet på 50 miljoner kronor är borta.

När den framgångsrika företagaren mördades och änkan fälldes för medhjälp till mordet, blev parets barn ensam arvtagare. 

De estniska myndigheterna utsåg en släkting till den fängelsedömda mamman till förmyndare.

Förmyndaren begärde att boutredningsman Magnus Ullman skulle entledigas, och blev sedan styrelseordförande och vd i koncernens moderbolag.

Han flyttade också in i den mördade mannens hus, granne med den mördades mamma, Marianne. Sommaren 2017 lades moderbolagets lokaler ut till försäljning. De var då det sista som återstod av Mariannes och makens livsverk. 

Men svenska myndigheter upptäckte att förmyndaren misskött sitt uppdrag. Hösten 2017 entledigades han, innan det hunnit bli något av försäljningen av lokalerna. En förundersökning om bland annat misstänkt förskingring pågår. 

Marianne, 85, mamma till den mördade företagaren, kämpar nu för att få upprättelse.

– Sanningen måste fram, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".