Fagersta kan få en ny friskola

2:15 min

Västanfors Västervåla församling ansöker hos Skolinspektionen om att få starta ett fristående gymnasium för elever med Aspergers syndrom.

Bakgrunden till församlingens ansökan till Skolinspektionen är en förfrågan från en annan friskola i länet, Viljan Aspergercentrum i Ramnäs. Där märker Vd:n Marcus Jansson ett allt större behov, men skolan kan inte ta emot fler elever.

– Det finns tydligen ett behov av den här skolformen för de här ungdomarna och är det efterfrågan på det och vi kan hjälpa till med det så ska vi väl göra det, det är ju liksom en ideologisk fråga, säger  Henrik Rydberg kyrkoherde i Västanfors Västervåla församling.

Enligt ansökan ska Viribusskolan, som den ska heta, ha tolv gymnasieelever per årskurs och starta höstterminen 2019. Västanfors Västervåla församling driver redan idag både förskola och grundskola.

Innan Skolinspektionen kan säga ja eller nej till församlingens ansökan, så ska bland annat Fagersta kommun få yttra sig och även NVU, Norra Västmanlands Utbildningsförbund.

Även NVU kommer att starta en särskild undervisningsgrupp för elever i behov av särskilt stöd, bland annat Asperger. Den undervisningen startar på Brinellgymnasiet i Fagersta kanske redan till höstterminen, men NVUs utbildningschef Henrik Junno ser inte församlingens planer som något hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista