Fredrik Bergman, chefsjurist Centrum för rättvisa
Fredrik Bergman på Centrum för rättvisa Foto: Pressbild/Hamid Ershad Sarabi

Centrum för rättvisa: Glada över HD-dom som gav student rätt

1:41 min

Amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck fick rätt i tvisten med Mälardalens högskola. Fredrik Bergman på Centrum för rättvisa, som drivit fallet, är mycket nöjd med domen i Högsta domstolen.

– Vi på Centrum för rättvisa är såklart väldigt glada för Connie, att hon nu efter nästan fem år får rätt. Det sätter punkt för en lång rättsprocess i Högsta domstolen med en vinst, säger Fredrik Bergman.

Connie Dickinson Askenbäck var missnöjd med matematikutbildningen hon fick på Mälardalens högskola, och som hon betalat 170 000 kronor för.

När hon ville ha pengarna tillbaka hamnade frågan i tingsrätten som gav Connie Dickinson Askenbäck rätt. Fallet gick vidare till hovrätten som också gav henne rätt, men bara till halva summan pengar eftersom hovrätten menade att hon haft viss nytta av kurserna.

Högsta domstolen har nu beslutat att Connie Dickinson Askenbäck ska få tillbaka 114 000 kronor plus ränta för kostnaderna för utbildningen, och hon får också rättegångskostnaderna betalda.

– Det här är en vägledande dom som får betydelse, inte bara för Connie Dickinson, utan också för andra studenter som idag betalar för att läsa vid svenska lärosäten, säger Fredrik Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista