Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grillad Secreto Iberico (Pluma) med på Sparrissallad och Ramslök
1 av 3
Grillad Secreto Iberico (Pluma) med på Sparrissallad och Ramslök Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Radiokocken Amir Kheirmand
2 av 3
Radiokocken Amir Kheirmand Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Skär av den stjälkiga biten av sparrisen. Grilla på hög värme ett par minuter på varje sida så du får snygga ränder.
3 av 3
Skär av den stjälkiga biten av sparrisen. Grilla på hög värme ett par minuter på varje sida så du får snygga ränder. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Radiokocken Amir lagade grisens hemlighet
1:30 min

Secreto Iberico är en speciell del av den spanska grisen och beskrivs som extra mör och saftig. Amir Kheirmand grillade den och bjöd på smarriga tillbehör.

Grillad Secreto Iberico (Pluma) med på Sparrissallad och Ramslök:

 
Grillad Secreto Iberico
600 gram Pluma
Olivolja
Salt & peppar


Se till att Pluman är rumsvarmt. Pensla köttet med lite olivolja. Salta och peppra ordentligt.
Grilla på hög värme 2-3 minuter på varje sida.
Låt vila 3-4 minuter och skär i skivor.
 

Ramslöksolja:

1 näve ramslök
5-6 spenatblad
3-4 dl mild rapsolja

 
Grovhacka ramslöken och spenaten. Lägg i en mixer tillsammans med olja.
Mixa i 10 minuter på hög hastighet tills oljan kommer upp till 38-40 grader.
Kyl ner i ett isbad och sila genom ett kaffefilter.
 

Ramslöksmajonnäs:

1 äggula
1 tsk dijonsenap
½ msk citronsaft
1 dl ramslöksolja
Salt och peppar

Vispa ihop äggula, senap och citronsaft.
Droppa i ramslöksoljan sakta under konstant vispning tills du får en fluffig och tjock majonnäs.
Smaka av med salt och peppar
 

Grillad Sparrissallad:

1 näve sparris
2 st avocado
1 knippe rädisor
1 näve blandsallad
½ dl pinjenötter, rostade
Olivolja
Citronsaft
Salt & peppar

 
Skär av den stjälkiga biten av sparrisen. Grilla på hög värme ett par minuter på varje sida så du får snygga ränder.
Dela varje avokado i 4 klyftor. Grilla på hög värme 1 minut på varje sida.
Dela varje rädisa i 4 klyftor
Vänd allt i lite olivolja och några droppar citronsaft. Salta och peppra.
Lägg upp på ett fat. Toppa med pinjenötter och spritsa på ramslöksmayo.
 

Mer om Radiokocken Amir

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".