Tekniskt fel stoppade flygtrafiken

2:50 min

Luftrummet norr om Jönköping öppnade som vanligt igen vid 18-tiden under lördagen efter tekniska problem vid flygledningskontrollen på Arlanda som sköter flygledningen i Mellansverige.

Västerås och Skavsta flygplatser i regionen påverkades genom att flyg inte kund kunde starta eller landa.

– Den information vi har fått är att luftrummet är öppet som vanligt och man är tillbaka i full drift. Vad det berodde på exakt har vi inte fått någon information om än, mer än att systemet låg helt nere, säger Det säger Joakim Lindholm, verksamhetsansvarig vid Skavsta flygplats.

Problemen började vid 16-tiden då alla flygningar till och från Arlanda stoppades. Inga flyg fick heller starta eller landa norr om Jönköping. Det berodde på ett haveri i operativsystemet som används vid flygledning - kanske beroende på en uppgradering häromdagen. 

Efter några timmar var problemet löst, men det orsakade flera timmars förseningar för en del flyg.

– Det är en flygledningskontroll som som sitter på Arlanda sköter Mellansveriges trafikledning och ner till Jönköping och det var den delen som på något sätt inte fungerade, säger Joakim Lindholm, verksamhetsansvarig vid Skavsta flygplats.

Efter ett par timmar var problemet löst.

– Nu har felet åtgärdats och vi väntar på att flygen ska komma tillbaka till flygplatserna flygmaskiner som landat på andra flygplatser. Det kommer att ta ett tag innan man är tillbaka till normal verksamhet. Det blir följdförseningar under kvällen, sa Joakim Lindholm på lördagskvällen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista