Jonna Noblin plockar snabbt ihop över 50 fimpar.
Morgon i P4 Västmanlands programledare Jonna Noblin får snabbt ihop över 50 fimpar. Foto: Malin Helenius/Sveriges Radio.

Lyssnarna: Folk som slänger fimpar borde kunna bötfällas

När Morgon i P4 Västmanland bad om lyssnarnas åsikter om ifall fimpar på marken borde räknas som nedskräpning i lagens mening, var svaret ett solklart "ja".

Att skräpa ner är förbjudet och fimpar är skräp, men undantas från att vara grund för nedskräpningsböter, något som organisationen Håll Sverige Rent kritiserar.

I en film på Facebook visar Morgon i P4 Västmanlands programledare Jonna Noblin hur snabbt hon får ihop över 50 fimpar och ställer sedan frågan om fimpar borde räknas som skräp i lagens mening när det gäller om polisen kan bötfälla den som skräpar ner på plats. 

Nina Buchardt är en av dem som svarat: "JA! Fimpar är skräp!!"

Gun Fernqvist skriver: "Sambon är inbiten rökare sedan 40 år. Jag har aldrig sett honom kasta en fimp på marken. Han bär med sig en liten plåtburk för sina fimpar. Kan han borde andra kunna", skriver hon.

 JA! Fimpar är skräp!!

Veronika Fredlund har en egen lösning om det inte finns någonstans att kasta sin fimp. 

"Har ALLTID en liten petflaska med lite vatten i i min väska. Där fimpar jag. Skulle aldrig komma på tanken att slänga fimpen på marken! Inget annat heller för den delen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista