Jordgubbar i askar.
Jordgubbar under lupp i Västerås nästa vecka. Foto: Gorm Kallestad/TT

Jordgubbsförsäljare i Västerås ska kollas

1:46 min

Lagom till midsommar ska jordgubbarna som säljs i Västerås kontrolleras. Det ska bland annat säkerställas att jordgubbar som säljs som svenska faktiskt är odlade i Sverige.

Det är Västerås stads miljö- och hälsoskyddsförvaltning som i nästa vecka ska kontrollera jordgubbsförsäljare i Västerås.

En första kartläggning i Västerås gjordes i slutet av maj. Jordgubbarna som såldes då uppgavs komma från Holland eller Belgien, men ingen av försäljarna kunde redovisa uppgifter som styrkte bärens ursprung.

Att jordgubbarna hanteras och förvaras på rätt sätt ska också kontrolleras. Skatteverket ska dessutom kolla att jordgubbsförsäljarna har godkända kassaregister.

– Det är viktigt att man vet vad man köper, och får det man betalar för. Det är en konsumentfråga, säger Ulrika Wahlström, enhetschef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista