Amirs färdiga shish kebab med goda tillbehör.
1 av 3
Amirs färdiga shish kebab med goda tillbehör. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Radiokocken Amir Kheirmand grillar.
2 av 3
Radiokocken Amir Kheirmand grillar. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Radiokocken Amir grillar.
3 av 3
Radiokocken Amir i full fart vid grillen. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Amir lagar shish kebab med goda tillbehör

2:54 min

Sedan vår radiokock Amir Kheirmand skaffat ny grill kan han inte hålla sig borta ifrån den. Idag grillar han små grillspett och gör shish kebab.

Shish kebab:

600 gram fläsksida utan svål eller urbenat lammbog.

½ kruka oregano, finhackad

½ citron

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, pressad

1 tsk koriander

1 tsk spiskummin

Salt

Pitabröd till servering

Persilja/mynta till servering

 
Skär fläsksidan eller lammet i tärningar cirka 3x3 cm.
Blanda ihop oregano, vitlök, olivolja, koriander, spiskummin och citronsaft till en marinad. Marinera köttet 3-4 timmar.
Tänd grillen. Den ska vara riktigt varm.
Trä köttet på spett. Använd gärna metallspett. Salta köttet och grilla på hög värme så att köttet får ordentlig yta. Det ska nästan bli bränt.
Lägg i pitabröd eller tunnbröd och servera med grillade grönsaker och röror.
 

Tzatziki:

250 gram rysk yoghurt (eller annan fet yoghurt)

½ slanggurka

1 knippe mynta, finhackad

1 vitlöksklyfta, pressad

½ msk citronsaft

Salt och svartpeppar

 
Dela gurkan på längden och kärna ur den med en liten sked. Riv det grovt och krama ur ordentligt.
Lägg gurkan i en skål tillsammans med yoghurten, pressad vitlök, citronsaft, mynta, salt och peppar. Blanda runt och ställ i kylen.
 

Picklad rödkål:

2 nävar rödkål, strimlad

½ dl 1-2-3 lag

Salt

 
Blanda strimlade rödkålen med 1-2-3 lag och lite salt.
Låt stå ett par timmar i kylen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".