Oxbrons banvaktarstuga i Skinnskatteberg ska renoveras

1:53 min

Länsstyrelsen Västmanland bidrar med 748 000 kronor till renovering av Oxbrons banvaktarstuga i Skinnskatteberg, och cykel- och ridleden.

– Stugan är unik såtillvida att det bara finns en sån här bankvaktarstuga längs den här gamla järnvägen som gick mellan Uttersberg och ändå upp till Ridddarhyttan, säger Staffan Bergman, kultur- och fritidschef i Skinnskattebergs kommun.

Kommunen ska även återuppbygga den bro som tågen trafikerade över vattenleden strax norr om Oxbron.

– Oxbrons banvaktarstuga med tillhörande ekonomibyggnader och den gamla banvallen bildar en kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö och det är mycket positivt att området kan rustas upp och få nya användningsområden, säger Kicki Söderback på länsstyrelsen.

Satsningen ska vara klar år 2019. Målet är att öka cykelturismen, ridandet och öka besöken på platsen, enligt länsstyrelsen. 

– Den här stugan vill vi ska kunna fungera som raststuga och vi ska kunna ha information om hur livet levdes i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet, säger Staffan Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista