Arkeologen Annika Ramström säger att hon har världens bästa jobb. På parkeringen i Köping har de hittat Jämmertunagatan som är 100 år.
Arkeologen Annika Ramström säger att hon har världens bästa jobb. På parkeringen i Köping har de hittat Jämmertunagatan som är 100 år. Foto: Malin Helenius/Sveriges Radio

Arkeologer har hittat lämningar på Tunadalsparkeringen i Köping

3:05 min

Under fyra dagar letar arkeologer efter fynd på Tunadalsparkeringen i Köping och de har redan hittat en äldre gata från 1800-talet.

– Det är alltid roligt att hitta saker och det här var lite oväntat. Vi visste om Jämmertunagatan innan. Vi har tittat på kart- och bildmaterial, men vi visste inte om den var borttagen, säger arkeologen Annika Ramström.

Gatan är från 1800-talet och kullerstensbelagd och ligger i nordsydlig riktning. Parkeringen på Tunadalsgatan i Köping ska göras i ordning eftersom den har satt sig och det har samlats vatten där. Innan det arbetet utförs letar arkeologerna efter ytterligare fynd.

– Vi letar även efter en träbebyggelse som revs på slutet av 60-talet, säger Annika Ramström.

I arbetet använder de grävmaskiner och mindre verktyg. Jobbet är krävande.

--Det är fysiskt tungt, säger Annika Ramström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista