Landstinget följer upp rökförbud på krogar och restauranger

Landstinget är nu mitt uppe i arbetet med att ta reda på hur rökförbudet i serveringslokaler har påverkar personalens hälsa. Förbudet infördes i hela landet den första juni i år och landstinget har undersökt hälsan hos berörd personal både före och efter förbudet.

Sjuksköterskan Marie Högsberg arbetar på lungmottagningen på Västerås Centrallasarett. Hon berättar att personal från restauranger, krogar och bingohallar i Västerås undersöktes i maj och att de nu ska undersökas igen för att se om det blivit någon förändring. Det som främst kontrolleras är de övre luftvägarna och ögonen.

Den sista undersökningen kommer att äga rum under våren 2006 och då kommer resultaten att sammanställas. Marie Högsberg berättar att man bland annat ska kunna jämföra undersökningen med andra länder.

-Dels att man jämför då med studier som är gjorda i andra länder där det har införts rökförbud och sedan kunna visa då för länder som inte har rökförbud att det blir en - förhoppningsvis - förbättring när man inte behöver bli utsatt för rök på sin arbetsplats, säger hon till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".