MJÖLKGÅRD
Foto: Emil Langvad/TT

Ekologiskt märkt mat inte alltid ekologisk

2:04 min

Kött- och mejeriprodukter med ekologisk märkning är inte alltid ekologiska. På grund av torkan har rekordmånga ekobönder fått tillstånd att mata sina djur med foder som inte är ekologiskt.

Den extrema torkan har gjort att rekordmånga ekobönder har fyllt i Jordbruksverkets blankett "Undantag från produktionsreglerna till följd av katastrofsituationer".

Hittills i år har runt 130 ansökningar kommit in till Jordbruksverket, jämfört med fyra-fem stycken ett vanligt år.

De flesta ansökningarna har kommit in de senaste veckorna.

– Många har fått dåliga skördar i första- och andraskörden på sina vallar. En del beskriver att de har eller är på väg att minska antalet djur på sitt företag för att helt enkelt klara av fodersituationen, säger Magnus Franzén, ställföreträdande chef vid Jordbruksverkets växt- och miljöavdelning.

I Sverige finns drygt 3 400 lantbruksföretag med ekologisk djurhållning och på Jordbruksverket räknar man med att ansökningarna om att få slippa följa reglerna kommer att fortsätta välla in. Förmodligen fram till i vår när djuren kan släppas ut på bete igen.

De bönder som medges undantag – och det är de flesta – får fortsätta kalla sina produkter ekologiska, fastän de inte är det.

– I botten handlar det om att kunna garantera djurens välfärd, säger Magnus Franzén.

Som konsument kan man alltså inte vara säker på att produkten man köper är ekologisk?

– De här undantagen finns ju, de används väldigt sparsamt i normalfall. I år är det mer än normalt på grund av torkan och jag tror att de flesta har förståelse för att det är en situation som vi måste hjälpa till att hantera, säger Magnus Franzén vid Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".