Undervisning i ett klassrum.
Undervisning i ett klassrum. Foto: Jessica Gow/TT

Lärarbrist inför skolstarten

1:51 min

Skolstarten närmar sig och det råder brist på lärare. För att möta behovet kan det behöva anställas fler obehöriga lärare.

Bara i Västerås kommun finns det i nuläget över 20 lediga lärarjobb. Främst saknas det behöriga låg- och mellanstadielärare. Det är i nuläget oklart om alla tjänster kommer hinna bli tillsatta innan skolan börjar. 

Det kan därför bli aktuellt att anställa många obehöriga lärare. Peter Johansson, utvecklingschef på Grundskoleverksamheten i Västerås, ser dock positivt på läget.

– Ett problem med obehöriga lärare är ju att de inte får sätta betyg. Men det behöver inte betyda att kvalitén på undervisningen blir sämre. Många obehöriga lärare har till exempel väldigt lång erfarenhet av att undervisa. Situationen var faktiskt värre inför förra årets skolstart, och det löste vi och det tror jag att vi gör i år också, säger Peter Johansson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".