Lantbrukare Torbjörn Davidsson
Bonden och den "frivillige brandmannen" på ön Torbjörn Davidsson med den nya släckningsutrustningen.

Boende på Ridön får själva släcka bränder

1:55 min

Ifall en brand skulle uppstå på Ridön i Mälaren är det mycket svårt för Mälardalens brand- och räddningsförbund, MBR, att hinna ut i tid. Därför får öborna göra vad de kan själva.

P4 Västmanland har tidigare rapporterat om räddningstjänstens begränsade resurser för att släcka bränder i Mälarens skärgård. De boende på Ridön gör därför själva vad de kan för att motverka bränder.

– Vi är alltid lite oroliga, eftersom det tar tid för brandkåren att komma hit. Men alla är medvetna om det, och är extra försiktiga under sommaren, säger caféförståndaren Börje Lindblom.

Ifall de skulle börja brinna på ön förlitar man sig i första hand på den lokale lantbrukaren Torbjörn Davidsson som nyligen fått brandsläckningsutrustning av Svea Skog, som äger marken på ön.

– Vi ska testa grejerna snart och öva tillsammans ungefär tio personer, så att vi får en liten brandstyrka på ön. Men det vore bra om MBR kunde ha ett närmre samarbete med oss också, säger Torbjörn Davidsson.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".