Bekämpningsmedel i vattentäkt i Heby

Dricksvattnet i Haga i Heby kommun innehåller för höga halter av ett bekämpningsmedel. Livsmedlelsverket klassar därför vattnet som otjänligt, men Heby kommun anser att vattnet är fullt drickbart.

Kommunen stödjer sig på världshälsoorganisationen, WHO, som menar att det inte är farligt att dricka vatten som innehåller drygt 100 gånger så mycket bekämpningsmedel som vattnet i Haga.

Täkten försörjer 17 hushåll med vatten, uppger Uppsala Nya Tidning.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Gunnar Larsson i Heby säger till UNT att ett filter nu ska installeras i vattentäkten och det ska vara i drift i början av november. Därefter ska halten bekämpningsmedel vara nere under gränsvärdet. Åtgärderna kommer att kosta kommunen mellan 100 000 och 150 000 kronor.

Det aktuella bekämpningsmedlet, som förlortas BAM, är förbjudet sedan 1990, men användes flitigt innan dess mot vegetation på bland annat banvallar och grusgångar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".