Projekt om trafiksäkerhet för invandrare får kritik

Nu kan alla som läser Svenska för invandrare (SFI) i Västmanland snart få utbildning i trafiksäkerhet och hjälp att ta svenskt körkort. Men grunderna för satsningen kritiseras av forskare för att felaktigt klumpa ihop invandrare och peka ut dem som en trafikfara.

En av dem som fått körkortsutbildning på lättare svenska är 20-åriga Chalermkwan Phoemsawang. Hon säger att hon är nöjd med kursen:

- Den är gratis, och man får kompisar. Alla är invandrare så det blir lite lättare att förstå, säger hon.

Vägverket stöder projektet, som heter Nya svenskar i trafiken, och provas i åtta län i höst. Nästa år kan det finnas i hela landet. Ansvarig för projektet är Tord Björkman på organisationen Försvarets Motorklubb (FMK). Han berättar varför projektet är viktigt:

- De har en mycket lägre kunskap om trafiksäkerhet än vad vi svenskar har. Så vi är ute för att lära dem trafiksäkerhet så att de ska kunna skydda sig själva och sina familjer. De ska bli jämställda med oss svenskar, säger han.

Det här resonemanget ogillas av Paul Lappalainen, regeringens tidigare utredare om strukturell diskriminering, som bland annat skrivit rapporten Det blågula glashuset. Han ifrågasätter det som FMK skriver om att vissa invandrargrupper har tre gånger högre olycksrisk än infödda svenskar.

- Det låter som att koka soppa på en spik, säger han. Och han menar att förklaringar som utgår från att invandrade svenskar inte förstår eller inte kan, på grund av att de är just invandrade, i förlängningen leder helt fel.

- Här gäller det trafiksäkerhet, i nästa moment är det att invandrare inte förstår att de inte ska begå brott. När man upprepar det om och om igen börjar både svenskar och invandrare tro på det, på vad jag tycker är felaktiga grunder, säger han.

I den rapport som FMK grundar sin satsning på skriver författaren själv på flera olika ställen att resultaten är mycket osäkra. Men FMK återger ändå de siffror som rapporten lägger fram, där det sägs att personer från vissa grupper av länder är orsak till upp till tre gånger fler olyckor i trafiken än svenskar är. Tord Björkman ger delvs rätt i kritiken om statistiskens brister:

- Det finns egentligen bara en forskarrapport framlagd, och därför satsar nu Vägverket mycket pengar på att forska vidare inom det här området. Han betonar att syftet med satsningen inte alls är att peka ut enskilda grupper av människor, och säger att projektet trots allt är viktigt:

- Det här är för att de ska ha samma chanser att skydda sig i trafiken som vi svenskar har. Det är en jämställdhetsfråga och en integrationsfråga tycker jag, säger Tord Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".