bankid
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Västmanland
2 av 2
Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Västmanland Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Bedrägeribrott mot äldre ökar kraftigt i Västmanland

1:46 min

Telefonbedrägerier mot äldre ökar kraftigt. I Västmanland har 130 brott  anmälts hittills i år, nästan en fördubbling jämfört med i fjol. Hör en drabbad berätta.

En äldre dam i Västmanland som vill vara anonym, blev nyligen uppringd av en kille som sa att han var från ett kreditbolag och ville kontrollera att det verkligen var hon som ansökt om ett lån.  

Den som ringde verkade trovärdig och dessutom var det bråttom, för lånet skulle betalas ut just den här dagen. Kvinnan blev rädd att hon plötsligt skulle stå för ett lån med hög ränta, och följde uppmaningen om att logga in med bankdosan.

Jag har sagt till alla som råkat ut för det, att det skulle aldrig hända mig, men det hände mig...

– De får människor att känna sig osäkra, så de sänker nivån på sitt kritiska tänkande. Och när man loggar in så öppnar man sitt konto för bedragarna, säger Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Västmanland. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista