Björn Sidenhjärta förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Västmanland
Björn Sidenhjärta förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Västmanland Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Svårt att fälla bedragare som lurar äldre

1:54 min

När bedragare ringer och förmår äldre att logga in på sin bank, så att deras pengar blir tillgängliga, är det ofta svårt för polisen att bevisa vem bedragaren är.

– Ska man få någon dömd för bedrägeri så måste vi bevisa vem som hade kontakt med den drabbade. Eftersom de ofta ringer från telefoner med kontantkort kan det vara svårt för oss att hitta ägaren, säger Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare vid polisens bedrägerigrupp i Västmanland.  

Att en persons pengar flyttats till ett annat konto räcker oftast inte heller som bevis. Det krävs att bedragarna börjat använda pengarna.

 – Börjar en person sätta sprätt på pengar som kommer från brott kan vi få dem dömda för penningtvättsbrott. Men det kan vara svårt att komma hjärnorna bakom bedrägerierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".