Läkarna kommer trots bottenbetyg

Nu försöker landstinget locka nya AT-läkare, alltså läkare under utbildning, att göra sin allmän tjänstgöring på sjukhusen i länet.

Lasaretten i Köping och Västerås hamnade i absoluta botten när AT-läkare bedömde de sjukhus där de gör sin allmäntjänstgöring. Men trots det mindre smickrande betyget har man inga problem att få tag på nya AT-läkare.

- Västmanland har ju tyvärr under de sista åren fått rätt låga betyg men det har som vi ser det inte påverkat ansökningarna. De kanske har minskat något, säger Sören Hilding studierektor för AT-läkarna vid landstinget till P4 Västmanland.

- Det är många som söker sig till Västerås och Västmanland som ju ligger bra till geografiskt även för dem som är bosatta i Uppsala och Stockholm och Mälardalen i övrigt.

Det var i en enkät som Sveriges yngre läkares förening gjorde bland 1000 AT-läkare, som lasaretten i Köping och Västerås hamnade näst sist bland 63 tjänstgöringplatser.

Att hamna bland de sämsta känns förstås inte bra men nu har infört förbättringar och ryktet kommer säkert också att bli bättre menar studierektor Sören Hilding.

Det man har gjort är bland annat att man höjt AT-läkarans löner, gett dem bättre hanledning och större möjlightet att gå kurser och delta i forskning.

Att förbättra AT-tjänstgöringen för att locka nya läkare är ytterst viktigt för framtidens sjukvård i länet, menar Hilding.

-Ja, det är en ödesfråga med tanke på de stora pensionsavgångarna. Nu är vi i full gång med 40-talisternas avgångar. Många doktorer går ju i pension och vi måste helt enkelt ha en bra rekrytering hit.

- Får man AT-läkare så stannar de ju i ganska stor utsträckning kvar inom landstinget och det är egentligen den enda säkra rekryteringsvägen för våra läkare i framtiden, säger Sören Hilding.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".