Hjälpen vid dyslexi tillräcklig enligt Västerås stad

I Västmanland finns fem dyslexikonsulenter, men ingen av dem har jobb, trots att många elever har läs- och skrivsvårigheter.

Men Västerås stad anser att man redan försökt hjälpa eleverna genom att vidareutbilda ett sextiotal lärare till specialpedagoger.

I P4 Västmanland har vi tidigare berättat att det finns fem dyslexikonsulenter i länet, men de går arbetslösa.

Detta trots att speciallärare P4 Västmanland pratat med berättar om elever som inte kan hänga med i undervisningen för att lärarna inte vet hur de ska hjälpa barn och ungdomar med läs- och skrivsvårigheter.

Karin Kemnitz jobbar med strategisk utveckling av förskolan och skolan, och hon tycker att Västerås stad försökt hjälpa de här barnen genom att satsa på vidareutbildning av ett sextiotal lärare till specialpedagoger.

- Men det finns ett stort behov ute i skolorna så det finns alltid mer att göra, det är vi medvetna om, säger Karin Kemnitz.

Mats Rosén är rektor på Bäckbyskolan i Västerås. Hans problem är att pengarna inte räcker till alla barn. För det är inte bara barn med läs- och skrivsvårigheter som behöver extra stöd:

- Det är alltid en balansgång, hur vi ska fördela de pengar vi har. Bäckby och Skälby är områden där det bor många barn från andra länder och där det finns sociala problem. De barnen behöver också extra stöd, säger Mats Rosén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".