Valet i Västmanland 2018

Bråttom att enas om vilka som ska styra Region Västmanland

2:06 min

Det är fortfarande inte klart hur Region Västmanland ska styras. Med en knapp vecka kvar till det som kallas valfullmäktige är det fortfarande ett svårt och oklart läge.

Efter valet fick inget av blocken majoritet i regionfullmäktige. 

Socialdemokraterna och Vänstern har tillsammans ett mandat mer än Alliansen, alltså Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Det här gör också att Sverigedemokraterna hamnar i en möjlig vågmästarroll.

Nu pågår fortfarande förhandlingar mellan partierna i de två blocken om möjliga samarbeten över blockgränsen, och det med bara en knapp vecka till valfullmäktige.

På valfullmäktige den 15 oktober ska man bland annat välja vilka som ska ha olika ordförandeposter i nämnder och styrelser.

Det blir komplicerat om inte förhandlingarna om vilka partier som ska styra tillsammans är klara:

– Det vill vi helst undvika, för det blir väldigt besvärligt och det kommer att bli väldigt många komplicerade val i så fall, säger Denise Norström (S).

– Jag förutsätter att vi är klara. Det finns ingen alternativ plan i det här läget, säger Tomas Högström (M) till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista