Baka Linnéas pumpakaka med frosting

1:32 min

Hösten är inte bara äpplen. Vår bakexpert Linnéa Seidel fixar en härlig pumpakaka med apelsinfrosting.

Linnéas pumpakaka:

4 ägg
3 dl rörsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk muskot
1 tsk kardemumma
ca 300 g riven pumpa 

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Smält smöret och ha i alla kryddor i smöret. Skala och riv pumpan, blanda i det i smöret. Vänd försiktigt ihop mjöl och äggblandningen. Rör sist i smör och den rivna pumpan. 

Smörj och bröa en form, ha i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i cirka  40 minuter. Låt svalna helt.


Gör sedan en frosting av:

50 g mjukt smör
100 g färskost
4 dl florsocker
1 apelsin 

Vispa smör och färskost klumpfritt, tillsätt florsockret, lite i taget. Pressa i lite apelsin. Bred frostingen över kakan. Riv apelsinskal över. 

Kan med fördel stå i kylen över natten innan den serveras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista