Valet i Västmanland 2018

SKL om styret i Region Västmanland: Extraval möjligt

1:29 min

Det är ännu inte klart hur Region Västmanland ska styras. Lyckas man inte komma fram till en lösning kan det bli fråga om extraval, men det är mycket ovanligt enligt SKL.

Det har gått en månad sedan valet, men ännu är det inte klart vem eller vilka som ska styra Region Västmanland. Inget av blocken fick majoritet.

På måndag är det så kallat valfullmäktige i regionen och då är det meningen att man ska utse ordförande i olika styrelser, säger Helena Linde, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Kommunallagen ger en möjlighet att välja styrelse lite tidigare än val till nämnderna, och det är för att det nya styret ska få lägga fram sin budget för det kommande året. 

Kan det bli extraval till regionen om man inte kan lösa frågan om vem som ska styra?

– Det finns ett sådant utrymme, men det kan man inte utnyttja förrän sex månader efter det här första fullmäktige efter valet, säger Helena Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista