Linda Hedmark biträdande lokalpolisområdeschef i Västerås
Linda Hedmark biträdande lokalpolisområdeschef i Västerås tycker att trenden är oroande. Foto: Amanda Hemberg Lind

Polisen sätter in stora resurser efter rånvågen mot unga

2:24 min

Antalet anmälda rån mot personer under 20 år har ökat de senaste två åren. Hittills i år har mellan 40 och 50 rån riktade mot barn och unga skett i Västerås.

Under september och oktober har 23 personrån anmälts, då barn och ungdomar varit rånoffret. I augusti rapporterades två rån av den karaktären.

Vad är det som gör att det är så många rån?

– Exakt vad rånen beror på kan vi inte säga.  De sker företrädesvis eftermiddag och kvällstid och begås av olika konstellationer av gärningsmän, säger Linda Hedmark biträdande lokalpolisområdeschef i Västerås.

– Brottsoffret är oftast en pojke. Det gärningsmännen är ute efter är  elektronik som smarta mobiler, datorer och märkeskläder. Det är en oroande trend.

Rånen sker över hela Västerås i så gott som alla stadsdelar. Gärningsmännen är i 20-årsåldern eller yngre och oftast runt tre stycken då rånen utförs. Vanligtvis är det män som rånar andra män.

– Vi bedriver ett riktar arbete mot ungdomsgårdar och skolorna. Vi samverkar med kommun i dessa frågor. Samtidigt som vi håller på med kartläggning, underrättelsearbete och andra taktiska strategier jag inte kan gå in på, berättar Linda Hedmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".