Västmanlands tingsrätt
Västmanlands tingsrätt Foto: Pavel Koubek/TT

28-åring åtalas för mord och grov våldtäkt på kvinna i Fagersta

1:20 min

En 28-årig man åtalades på fredagen för grov våldtäkt och mord på en 28-årig kvinna i Fagersta i slutet på juli i år.

Kvinnan våldtogs under vapenhot och höggs eller skars därefter till döds med en kniv vid en gång- och cykeltunnel i Fagersta. Men 28-åringen var inte ensam, enligt åklagaren.

 – Det finns en underårig medmisstänkt när det gäller sexualbrottet. Åtal har inte väckts mot honom då han inte är straffmyndig och i det aktuella fallet så har förutsättningar för en så kallad bevistalan inte funnits. Den underårige är numera ett ansvar för de sociala myndigheterna, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg vid Åklagarkammaren i Västerås.

Enligt uppgifter i stämningsansökan kan den minderårige – under vapenhot – blivit tvingad av 28-åringen att våldta kvinnan.

– En tragisk och ofattbar händelse där gärningsmännen inte verkar ha haft några kopplingar till offret och där offret förefaller ha blivit slumpmässigt utvalt, säger Fredrik Sandberg.

Åklagaren kommer att yrka att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar, dels med hänsyn till det grova sexualbrottet dels med hänsyn till pojkens ålder. Han kommer inte att närvara vid rättegången däremot kommer hans berättelser att gås igenom.

Rättegången inleds den 27 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista