Stora skogsbranden i Västmanland. Foto: Kent Nilsson/Sveriges Radio.
Stora skogsbranden i Västmanland. Foto: Kent Nilsson/Sveriges Radio.

Stora Enso fick rätt mot försäkringsbolagen i tvist efter skogsbranden

1:17 min

Stora Enso har vunnit en av de juridiska processerna efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 men försäkringsbolagen kommer att överklaga till Högsta domstolen.

Efter skogsbranden betalade sex försäkringsbolag ut sammanlagt nära 300 miljoner till drabbade av branden och försäkringsbolagen stämde sedan bolaget Stora Enso på pengarna, eftersom branden tros ha orsakats av att det bildades gnistor när en av Stora Ensos underentreprenörer sysslade med markbearbetning.

Men om försäkringsbolagen får de här pengarna eller inte är inte klart än, det avgörs i den fortsatta juridiska processen.

Det som Mark-och miljööverdomstolen nu tagit ställning till är om den som sysslar med markberedning inom skogsbruk har ett strikt ansvar för bränder som orsakas av gnistor, om ansvaret gäller oavsett om man varit vårdslös eller inte.

Mark- och miljööverdomstolen menar att den som sysslar med markberedning inte har ett sådant strikt ansvar.

Advokat Johan Strömberg, som företräder försäkringsbolagen, säger till P4 Västmanland att man kommer att överklaga till Högsta domstolen.

Patrik Åström
p4vastmanland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".