Nya källor pekar ut fler i jaktbrottshärvan

2:34 min

Utredningen i den uppmärksammade jaktbrottshärvan i Västmanland väntas växa ytterligare. De senaste dagarna har flera nya källor hört av sig till utredarna, visar uppgifter i utredningen som Ekot tagit del av.

I förra veckan häktades fem män vid Västmanlands tingsrätt misstänkta för olika typer av jaktbrott. Åklagarsidan hävdar att männen bland annat skjutit varg och lodjur illegalt. Bland misstankarna finns också att vargar som dödats ska ha eldats upp i en ugn på ett sågverk i en ort i Västmanland.

Förutom det finns misstankar om att gift ska ha lagts ut i skogen för att döda framförallt varg. Brotten ska ha ägt rum mellan januari 2014 och slutet av oktober i år.

Två av de häktade har släppts, men misstankarna kvarstår. En av de som sitter kvar i häkte, som förhördes i ett långt förhör i onsdags, är en känd industriledare som är en flitig debattör i den infekterade vargfrågan. Hans advokat Sven Severin uppger för Ekot att mannen förnekar brott.

För några dagar sedan uppgav flera medier att utredarna fått upp spåren på den här jaktbrottshärvan genom en hemlig källa. Källan ska ha kommit med uppgifter om vad som pågick, vilket lett till att ärendet nu utreds av 15 poliser på Nationella Operativa Avdelningen, Noa.

Men Ekot kan nu berätta att det de senaste dagarna dykt upp nya uppgiftslämnare till utredningen. Ända sedan fallet blev medialt uppmärksammat så har flera nya källor kommit in med nya uppgifter. Vilken information de lämnat är än så länge hemligt, men enligt uppgifter till Ekot har några av tipsen bedömts som intressanta för den fortsatta förundersökningen.

Åklagaren Lars Magnusson, som leder förundersökningen, säger att utredningen i och med de nya uppgifterna kan komma att växa.

– En del av uppgifter är klart värda att gå vidare med. En del andra är inte så värdefulla, säger Lars Magnusson.

Vad är det som visar att de är värda att gå vidare på då? Vad skulle det kunna vara för uppgifter?

– Ja, det beror ju på de uppgifter som vi fått i utredningen, att mycket tyder på att det kan vara fler inblandade.

Hur många fler personer som kan komma att misstänkas i utredningen i och med de nya uppgifterna från källorna vill inte åklagaren Lars Magnusson gå in på. Inte heller vill han säga om nya gripanden är att vänta.

Utredare beslagtog mobiltelefoner, datorer och läsplattor från de nu häktade personerna. Dessa undersöks nu i jakten på bevis, exempelvis bilder, meddelanden, e-post eller andra spår. Vad de undersökningarna ger blir förmodligen klart inom kort, uppger Lars Magnusson.

Samtidigt väntar man på resultatet av undersökningen från den aska som omhändertogs i en brännugn där man misstänker att illegalt skjuten varg har kremerats. Där väntas svar på proverna någon gång de närmaste dagarna.