Lars Björk, Jaktvårdskonsulent
1 av 2
Lars Björk, Jaktvårdskonsulent. Foto: Liselotte Mellesmo/Sveriges Radio
Vargar.
2 av 2
Efter fjolårets licensjakt på varg är det oklart hur många vargrevir det finns i länet. Nu ska vargarna räknas igen. Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix

Lars Björk: Uppenbar risk för ökad illegal vargjakt

2:16 min

Illegal jakt på rovdjur är högaktuellt i och med jaktbrottshärvan i länet, där flera personer sitter häktade. Nu varnar Lars Björk, jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet, för att illegal jakt kan komma att öka.

Att allt färre jägare vågar ha hund och ett starkt missnöje med vargpolitiken är några faktorer som påverkar riskerna för ökad tjuvjakt.

En tydlig trend i vargtäta områden är att färre hundar dödas av varg, en konsekvens av att jägarna slutar använda jakthund. Tillsammans med missnöjet över vargpolitiken befarar Lars Björk, jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet i Västmanland, att den illegala vargjakten kommer att öka. 

– När man inte känner sig lyssnade på då knyter man näven i fickan och tänker att man får ta saken i egna händer. Tyvärr. Det här är inget Jägareförbundet står bakom men det är risken att det blir följden. 

Att människors hundar dödas av varg påverkar den uppgivna situationen menar Lars Björk. Men de senaste åren har något hänt. Trots fler vargar än på hundra år dödas allt färre hundar. Bland annat har jägarnas ändrade beteende i skogen påverkat.

Att färre hundar dödas kan knappast bara vara negativt? 

– Nej, det är positivt och vi vill såklart att inga hundar ska dödas av varg. Men varför det är så kan man ju fråga sig.

Färre hundar bland jägare får konsekvenser i skogen, exempel under jakt av vildsvin.

– Vi börjar se vildsvin i Skinnskatteberg och jägarna kanske undviker att skaffa vildsvinshund. Vi kan inte sitta uppe hela nätterna och vakta, hundarna behövs också, säger Lars Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista