jakthund i  skyddsväst
Det finns skydd för jakthundar i form av skyddsvästar. Foto: Länsstyrelsen Västmanland

Länsstyrelsen Västmanland lånar ut skyddsvästar till jakthundar

2:08 min

Som enda länsstyrelse i Sverige lånar Västmanland ut skyddsvästar till jakthundar sedan 2014. Men intresset för att köpa är svalare.

En tydlig trend i vargtäta områden är att färre hundar dödas av varg, en konsekvens av att jägarna slutar använda jakthund. Tillsammans med missnöjet över vargpolitiken befarar Lars Björk, jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet i Västmanland, att den illegala vargjakten kommer att öka. 

Men det finns skydd för jakthundar i form av skyddsvästar. Flera lager kevlar och piggar ger ett skydd mot en möjlig vargattack.

Länsstyrelsen Västmanland lånar ut skyddsvästar till jakthundar och kan ge bidrag om man vill köpa skyddsväst till sin hund.

Sofia Sollenberg, vilthandläggare hos Länsstyrelsen Västmanland, tycker att intresset är svalt för att köpa skyddsvästar. Men de västar som finns för utlåning finns det desto större intresse för.

– Vi tänkte att man får låna under säsong eller så innan man gör den stora investeringen.

En skyddsväst kostar ungefär 5000 kronor.

– Vi har fått mycket positiv respons för att vi gör satsningen i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista