Långa köer till barnpsykiatrin i länet

Många barn i länet har ingen skolpsykolog de kan vända sig till på sin skola. Samtidigt är köerna inom barnpsykiatrin, dit barnen då hänvisas, mycket långa. I Västerås är situationen värst, där står 179 barn i kö och väntetiden är över ett halvår.
För att få hjälp snabbt måste barnen ha mycket allvarliga problem, till exempel att de är självmordsbenägna. - Det hamnar barn mellan stolarna, säger Gunilla Ljungman, enhetschef inom barnpsykiatrin i Västerås. Det känns som om vi sviker barnen. Även i Köping, Sala och Fagersta är det köer till barnpsykiatrin. I Köping gör bristen på skolpsykologer att barnpsykiatrin också måste göra skolpsykologernas utredningar, och för de barnen är väntan uppemot ett halvår. I Sala står i genomsnitt 25 barn i kö, där är väntetiden fem månader. I Fagersta är kön kortast, där väntar just nu bara sex barn på hjälp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".