Joakim Pettersson, verksamhetschef vuxenpsykiatrin Västmanland.
Joakim Pettersson, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Västmanland. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Verksamhetschef: Jag borde haft koll på elchocksbehandlingarna

2:22 min

Joakim Pettersson, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Västmanland, medger nu att han gett Justitieombudsmannen felaktiga uppgifter när det gäller om patienter fått elbehandling under tvång.

Det var i maj som Justitieombudsmannen och chefs-JO Elisabeth Rynning gjorde en inspektion av den psykiatriska tvångsvården inom Region Västmanland. Verksamheten har brister enligt JO.  

Verksamhetschefen Joakim Pettersson svarade då att man inom den psykiatriska tvångsvården inte hade gett ECT, elbehandling i hjärnan, under tvång de senaste fyra åren.

Något som alltså inte stämde och som chefs-JO Elisabeth Rynning kritiserat.

Det var inte bara Joakim Pettersson som inte hade koll. Med på mötet med JO var även verksamhetsutvecklare, biträdande verksamhetschef och chefsöverläkaren.

– Jag borde haft koll och chefsöverläkaren borde haft koll, säger Joakim Pettersson nu till P4 Västmanland. 

JO är även kritisk till brister i journalföringen när det gäller ECT.

För en patient  ska det bland annat ha saknats uppgifter om det hade krävt fysiskt tvång för att utföra behandlingen som patienten sagt nej till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista