Många laddar ner filmer från nätet till sin dator

Västeråsare inför rätta i första fildelnings-rättegången

Under tisdagen kommer den första rättegången i sitt slag att äga rum i Västmanlands tingsrätt i Västerås.

En 28-årig västeråsare står åtalad för att ha laddat ner en film från internet till sin dator, sedan ska andra personer ha kunnat ta del av filmen på nätet.

Det är första gången frågan om olaglig fildelning prövas i en svensk domstol.

Västeråsaren är åtalad för upphovsrättsbrott.

Han polisanmäldes av Antipiratbyrån, som är film- och datorspelsbranschen intresseorganisation, för att ha gjort filmen ”Hip Hip Hora” tillgänglig för andra på internet genom ett fildelningsprogram.

I ett första förhör med polisen erkände 28-åringen att han brutit mot Upphovsrättslagen. I förhörsprotokollet berättar 28-åringen om hur han laddat ner både musik och filmer till sin dator, och att andra också har kunnat ladda hem filer från hans dator.

Men nu nekar 28-åringen till brott.

Enligt advokat Torbjörn Persson, västeråsarens försvarare, bör 28-åringen frikännas helt. Han säger att det tidigare erkännandet berodde på ett missförstånd.

När fallet nu tas upp i Västmanlands tingsrätt är det första gången ett ärendet om fildelning prövas av svensk domstol, och domen kan komma att bli betydelsefull.

Döms 28-åringen till fängelse - eller mer troligt villkorlig dom - öppnar det dörren för många fler rättegångar av det här slaget.

Men blir domen bara böter betraktas brottet som så ringa att polisen inte har rätt att begära ut IP-adresser, dvs de nummer som varje dator har, av internetleverantörerna. Då blir det i princip omöjligt att spåra fildelare på nätet.

Men Antipiratbyrån som driver jakten på fildelare på nätet ser inte så allvarligt på det.

Henrik Pontén, organisationens jurist, säger att man då kommer att prova med fler fall.

Antipiratbyrån har gjort ett 150-tal polisanmälningar mot personer som man menar olagligt har delat med sig av filer på nätet.

30 av dem har lett till husrannsakningar, och fler rättegångar är att alltså att vänta.

Redan om två veckor tar Sollentuna tingsrätt upp ett ärende liknande det i Västerås. I det fallet har personen i fråga erkänt att han delat med sig av en film. Dessutom har åklagaren betydligt starkare bevis i det ärendet, eftersom den åtalades dator är beslagtagen.

(Reporter: Åsa Sandler, Ekot)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".