Linnéa Seidel
Vår bakexpert Linnéa Seidel delar med sig av sitt recept på juläpplen. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Recept: Linnéas juläpplen med saffransgrädde

1:53 min

När julmaten är uppäten kan det sitta fint med en god dessert. Vår bakexpert Linnéa Seidel delar med sig av sitt recept på juläpplen.

Ugnsbakade juläpplen:

4 äpplen
50 g mjukt smör
1/2 dl farinsocker
3 msk sirap
1 1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
1 dl valfria nötter
3 dl vispgrädde
1/2 g saffran 

Gör så här:
Kärna ur äpplena, gröp gärna ur lite extra med en sked så du får plats med fyllningen. Picka små hål i skalet på äpplena.

Ställ äpplena i en ugnsfast form.

Rör ihop smör, farinsocker, sirap, kanel, kardemumma och ingefära. Hacka nötterna och blanda i dom. Klicka i fyllningen i äpplena och baka i cirka 20 minuter eller tills äpplena mjuknat i 220 °C.

Blanda i saffran i grädden och vispa mjuk.

Servera äpplena tillsammans med saffransgrädde. Toppa gärna med lite extra hackade nötter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista